El Govern autoritza la participació de la Generalitat de Catalunya a l’Agrupació Europea de Cooperació Territorial “Hospital de la Cerdanya”

23/04/2010

Consell de Ministres


Aquesta entitat té per objecte la col·laboració transfronterera en l'àmbit sanitari amb la construcció d'aquest centre hospitalari i el desenvolupament del projecte comú de salut territorial en la zona.

El Consell de Ministres ha aprovat avui, a proposta del vicepresident tercer i ministre de Política Territorial i del ministre d'Afers Estrangers i de Cooperació, un acord pel qual s'autoritza la participació del Govern de la Generalitat de Catalunya en l'Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT) “Hospital de la Cerdanya”.

Les AECT són entitats que tenen per objecte facilitar i fomentar entre els seus membres la cooperació transronterera transnacional i interregional per tal exclusiu de reforçar la cohesió econòmica i social. Poden aplicar els programes o projectes de cooperació territorial cofinançada per la Unió Europea, així com dur a terme accions de cooperació territorial per iniciativa exclusiva dels Estats membres i de les seves autoritats regionals i locals.

La Generalitat de Catalunya participarà en aquesta agrupació juntament amb el Govern de la República Francesa, l'Agència Regional d'Hospitalització de Llenguadoc-Rosselló (França) i la Caixa Nacional de l'Assegurança de Malaltia dels Treballadors Assalariats (França). Aquesta agrupació té com a àmbit d'actuació les zones de Cerdanya (Espanya), Alta Cerdanya (França) i Capcir (França) i la seva seu social radica en el municipi català de Puigcerdá.
 

Aquesta agrupació té per objecte la cooperació transfronterera en l'àmbit sanitari mitjançant dues vies: la realització del projecte de l'Hospital de la Cerdanya (construcció, posada en funcionament i gestió) i la contribució al desenvolupament del projecte comú de salut territorial en la zona. Aquest hospital, situat a la comarca espanyola de la Cerdanya, tindrà un caràcter bàsic i comarcal i una capacitat de 64 llits, que podran incrementar-se fins a 74.

L'AECT satisfà així els objectius de desenvolupament de la cohesió territorial en aquesta àrea amb la prestació d'un servei públic essencial com és la sanitat.

SIS AGRUPACIONS AMB PARTICIPACIÓ ESPANYOLA

“Hospital de la Cerdanya” és la sisena AECT autoritzada en què participa Espanya, després de la incorporació mitjançant Reial decret a la normativa espanyola del Reglament 1082/2006 del Parlament Europeu i del Consell que regula aquest tipus d'entitats.

Les altres agrupacions són: Galícia-nord de Portugal (amb la participació de la Xunta), Duero Duero-Douro (en què intervenen 102 entitats locals de les províncies de Salamanca i Zamora), Pirineus-Mediterrani (amb la presència de Catalunya i Illes Balears), Arxipèlag ARCHIMED-Archipiélago Mediterrani (en què també participa Balears) i Zas-Net (que té entre els seus integrants a les diputacions de Zamora i Salamanca).