El MARM avalua favorablement el projecte de modificació del traçat del Canal Segarra-Garrigues

12/04/2010

Després de procediment preliminar d'avaluació ambiental


Les afeccions ambientals potencials seran mitigades amb el compliment de les mesures preventives i correctores, sent en la majoria dels casos, inferiors a què es produirien en cas d'haver optat pel projecte inicial.

Després del procediment d'avaluació preliminar, el Ministeri de Medi ambient, i Medi Rural i Marí ha avaluat favorablement el projecte “Modificació de traçat en Tram III del Canal Segarra-Garrigues (Lleida)” en no observar-se impactes adversos significatius. D'acord amb l'anàlisi i les consultes realitzades, ha adoptat la decisió de no sotmetre-ho al procediment complet d'avaluació de l'impacte ambiental.

El projecte inicial compta amb resolució de 17 de març de 2003 de la Secretaria General de Medi ambient, per la qual es formula Declaració d'Impacte.

L'expedient tramitat té per objecte l'anàlisi ambiental de les modificacions del tram III (pp.kk. 21+290-41+530) del Canal Segarra-Garrigues, emmarcades dins les obres de distribució i concentració parcelaria del projecte de Regadiu i Concentració Parcelaria del Sistema Segarra-Garrigues” cuya finalitat és la transformació en regadiu i millora de dotacions de reg d'un total de 70.150 hectàrees, localitzades a la província de Lleida, en el marge esquerre del riu Segre.

La Direcció General de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat del Departament de Medi ambient i Vivenda de la Generalitat de Catalunya informa, pel que fa a la modificació, que cap de les actuacions previstes suposa increment significatiu de l'impacte sobre els valors naturals, i que en qualsevol cas, són suficients les mesures previstes en l'estudi i al DIA del projecte Canal Segarra-Garrigues.

Les actuacions no impliquen un augment significatiu en la utilització de recursos naturals preveient-se, per contra, una reducció de l'ocupació total del sòl davant el projecte inicial. Així mateix, no es preveu una generació significativa de residus. D'altra banda, l'execució del projecte no suposa un increment de la contaminació ni del risc d'accidents i es té en compte una disminució del soroll associat a les voladures a cel obert, en substituir-se en certes parts per un túnel.

Les afeccions ambientals que pogués produir el projecte són d'àmbit local recuperables, i seran mitigades amb el compliment de les mesures preventives i correctores establertes pel promotor, sent en la majoria dels casos, inferiors a què es produirien en cas d'haver optat pel projecte inicial. En aquesta Resolució es valora igualment l'impacte global de l'execució del Canal Segarra-Garrigues, sobre la Xarxa Natura 2000, ja que aquest discorre per nous espais pertanyents a aquesta Xarxa, com a conseqüència de l'ampliació de la seva delimitació per la Generalitat de Catalunya en els anys 2006 i 2009. La Resolució i la tramitació realitzada, s'integraran en el procediment d'avaluació que està duent a terme la Generalitat de Catalunya sobre les afeccions a Xarxa Natura de la totalitat de la posada en regadiu.

Tenint en compte tot això no s'observa que el projecte vagi a produir impactes adversos significatius. Així mateix es considera que la seva execució, tenint en compte l'ampliació de la delimitació de la Xarxa Natura 2000, no suposarà impactes adversos significatius sobre els valors naturals inclosos dins la xarxa sempre que es duguin a terme les mesures de mitigació i correcció previstes en el document “Avaluació ambiental en el marc de la nova delimitació de la Xarxa natura 2000”.