El secretari de l'Estat de Medi Rural i Aigua anuncia una inversió de 15 milions d'euros per als regadius de Peramola, Basella i Oliana

09/04/2010

Avui, en Lleida


- Josep Puxeu visitarà aquesta tarda la presa intermèdia de l'embassament d'Oliana que servirà els cabals per als regadius emmarcats en el pla de restitució de Rialb i a l'inici de l'últim desembassament controlat de Rialb una vegada assolida la seva cota de nivell màxim
- Aquest matí, en una reunió en la subdelegació de Govern de Lleida, ha avançat la propera licitació del dic de cua de
Rialb i l'adjudicació aquest mes d'abril del Tram V del Canal Segarra Garrigues

El secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, ha avançat aquest matí, en el transcurs d'una roda de premsa en la Subdelegació de Govern de Lleida, importants inversions per al sistema Oliana i Rialb en el riu Segre. Josep Puxeu ha confirmat la inversió de 15.000.000 d'euros per part del MARM per executar les obres de la xarxa en alta de la futura transformació en regadiu dels municipis de Peramola, Basella i Oliana. Per reafirmar aquest compromís el secretari d'Estat visitarà aquesta tarda l'embassament d'Oliana per constatar el final de l'obra principal de la instal·lació de la nova presa intermèdia des d'on es serviran els cabals per als nous regadius.

La Generalitat de Catalunya serà l'encarregada de la realització de les xarxes de distribució. En total es veuran beneficiades fins a 1.471 hectàrees de Peramola, Oliana i Basella. El secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua ha informat, a més, d'importants avenços en la tramitació d'una altra de les obres principals de restitució per l'embassament de Rialb, el seu dic de cua cuyo expedient està, actualment, en la seva última fase de tramitació per part del MARM.

Aquest projecte suposarà una inversió total de prop de 37.000.000 euros. Finalment, també s'ha avançat l'adjudicació definitiva aquest mes d'abril del Tram V del Canal Segarra-Garrigues (en el proper consell d'administració d'Acuaebro), l'última de les obres d'aquesta infraestructura. Aquest tram té una longitud de 22 quilòmetres i discorre pels termes municipals de Maldà, Arbeca, els Omellons, la Floresta, les Borges Blanques i Cervià de les Garrigues, tots ells a la província de Lleida. L'obra va ser licitada per 89.551.000 euros.

El començament i desenvolupament de les obres corresponents a aquest V tram estarà supeditat a la resolució del procediment d'infracció iniciada per la Comissió Europea pel que fa al canal i zona regable Segarra Garrigues en referència a la seva adequació amb la legislació mediambiental comunitària.

Rialb
D'altra banda, el secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua assistirà avui a Rialb per primera vegada a l'abocament de cabals a través del sobreeixidor de llavi fix de l'embassament que ha estat possible en assolir-se la cota de nivell màxim, la 430. Aquest sobreeixidor és un dels principals òrgans de desguàs de la presa i és el que es troba a més gran altura. La maniobra tècnica, inclosa en la quarta fase de les proves de càrrega, obre el recte final de l'omplert de l'embassament.

Després d'aquestes proves començarà l'últim desembassament controlat previst que consistirà a passar d'aquesta cota màxima, la 430, a la cota 420,5. Aquest desembassament es prolongarà durant 30 dies aproximadament i després d'ell es realitzaran les anàlisis pertinents i aquesta infraestructura podrà posar-se definitivament en explotació.

Per arribar a aquest punt l'embassament ja ha passat altres tres fases. Aquesta última es va iniciar en la cota 420,5 i ha permès realitzar també les proves necessàries en les comportes de sobreeixidor. La capacitat total de Rialb és de 403,5 hm³. Aquesta infraestructura es va construir entre les comarques del Noguera i L´Alt Urgell per a la regulació del riu Segre. El seu objectiu és atendre a les demandes del Canal d’Urgell i el Canal Segarra-Garrigues així com el manteniment de cabals ecològics i altres usos